“Ik heb een mooi huis, een fijn gezin en ik heb het voor elkaar met mijn werk.”

“Ik heb het voor elkaar gekregen”

“Ik loop hier weg met een lach en een traan.” Voor Patrick (34) zit zijn tijd bij Pantar erop.

Bijna twee jaar heeft hij als chauffeur bij de afdeling Transport Pantarmedewerkers van en naar hun werkplek gereden. Binnenkort begint hij aan een nieuwe baan als bijrijder en leerling vrachtwagenchauffeur bij een horeca-groothandel.

Hij had langer bij Pantar willen blijven, maar het is tijd om de stap naar de reguliere arbeidsmarkt te maken. ”Toen ik hoorde dat ik niet kon blijven, ben ik snel om me heen gaan kijken naar een nieuwe baan. Ik heb vroeger geldzorgen gehad en dat wil ik never nooit meer meemaken.”

Zelfvertrouwen

Voordat Patrick bij Pantar terechtkwam had hij verschillende banen. Van de vuilnisdienst tot de beveiliging en van vrachtwagenmonteur tot aan kringloopwinkels. Maar nergens bleef hij lang. Het werk was fysiek te zwaar, de werkdruk te hoog of de banen vroegen teveel van zijn concentratie. Volgens zijn vader, met wie hij geen contact meer heeft, moest hij gewoon beter zijn best gaan doen. Iets wat hij zijn hele jeugd al hoorde. “Ik was altijd een dombo, ik werd vaak omlaag gehaald.” Het deed Patricks zelfvertrouwen geen goed.

Contact

Eenmaal bij Pantar veranderde dat en kreeg hij meer zelfvertrouwen. “Ik heb hier rijvaardigheden opgedaan en geleerd met rijlijsten en schema’s te werken. Maar het mooiste is het contact met collega’s en de mensen die ik dagelijks ophaal en wegbreng.” Enthousiast vertelt hij over de medewerker die hij dolgelukkig maakt als hij zijn favoriete nummer van Iron Maiden in de bus draait. Of de dame die elke dag voor haar deur staat met een bak koffie speciaal voor hem. “Sommige collega’s zijn vrienden geworden. Ik heb hier hele mooie herinneringen gemaakt.”

Vrijheid

Op de weg zijn, rijden door een stad, het geeft hem een gevoel van avontuur en vrijheid. Dan lijkt alles even vanzelf te gaan, zegt hij. Alsof hij los komt van de onzekerheid over of hij het wel goed doet. “Ik ben dan eigen baas.”

Met een gevoel van spanning maar ook trots op wat hij heeft bereikt, begint Patrick aan een nieuw avontuur op de arbeidsmarkt. “Ik heb een mooi huis, een fijn gezin en ik heb het voor elkaar met mijn werk. Ik ben altijd een doorzetter geweest. Dát zou ik mijn vader nog wel eens willen laten zien.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.